Eethen

From Heraldry of the World
Revision as of 17:26, 22 June 2017 by Knorrepoes (Talk | contribs) (Text replacement - "====Oorsprong/verklaring====" to "===Oorsprong/verklaring===")

Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


EETHEN
(1819-1908 officieel Heesbeen, Eethen en Genderen, in de praktijk Eethen en Heesbeen of Eethen, 1908 naamswijziging in Genderen, 1923-1973 Eethen)

Provincie  : Noord Brabant
Toevoegingen :1923 Drongelen, Meeuwen
Opheffing : 1973 Aalburg, Dussen (1997 Werkendam), Heusden, Woudrichem


I : 16 juli 1817
"Van lazuur, beladen met Sint Maarten van goud."


Arms (crest) of Eethen


II :14 juli 1936
" Gevierendeeld : I en IV in azuur St.Maarten te paard met den bedelaar, alles van goud, II en III in azuur een zesspakig rad van zilver. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."


Arms (crest) of Eethen


Oorsprong/verklaring

St. Maarten is de kerkpatroon van Eethen. De heilige kwam al voor op een zegel uit ongeveer 1630. Rond 1790 werd het wapen beschreven als een ongetoomd paard, dus zonder de heilige. In het tweede wapen is deze gecombineerd met het rad van het land van Heusden, zoals dat ook voorkwam in de wapens van Drongelen en Heesbeen.


Eethen.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Eethen.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


In 1996 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde het volgende dorpswapen voor :
In zilver een steigerend paard van sabel, in de linkerbovenhoek vergezeld van een zesspakig rad van keel. De commissie is hierbij uitgegaan van de beschrijving uit 1790 en heeft daaraan een rad toegevoegd, als symbool van het land van Heusden en de familie Van Eethen, die vier raderen voerden in een gevierendeeld schild.


Literatuur : Schampers, 1996.


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.